Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50
% OP=OP E-BIKE OUTLET TILURG SHOWROOM UITVERKOOP Profiteer nu!

8 Tips voor het winterklaar maken van jouw fiets

In de winter is belangrijk dat je jouw fiets goed onderhoud. De wegen zijn soms glad en er wordt gestrooid. Hierop moet jouw fiets zijn voorbereid. Met deze handige tips kun je eenvoudig jouw fiets winterklaar maken en ga je goed voorbereid de winter in.

Fietsonderhoud

Een fiets heeft regelmatig een onderhoudsbeurt nodig, in de winter en in de zomer. Goed onderhoud bestaat uit een aantal punten: 

  • Wassen
  • Smeren
  • Remmen afstellen
  • Banden check

Fiets winterklaar maken

In de winter krijgt jouw fiets meer te voorduren. De wind, regen en sneeuw zorgen voor meer slijtage. Ook het zout op de weg tast de onderdelen van de fiets aan. Was hem daarom minimaal één keer per maand. Spoel de fiets af met een tuinslang of poets hem met een spons en speciaal reinigingsmiddel. Gebruik hiervoor nooit een schuurspons, sproeier met harde straal of hogedrukreiniger. Voor de moeilijk bereikbare delen kun je een borstel gebruiken. Maak de fiets daarna goed droog met een doek.

Smeren

Loop daarna alle draaiende en bewegende delen na. Vet alle boutjes en moertjes in met vaseline om het roesten tegen te gaan. Reinig daarna de ketting met speciale ontvetter. Hiermee haal je al het vuil van de ketting af. Poets ook goed tussen alle schakels. Dit kun je doen met een borsteltje, maar hiervoor heb je ook een speciale kettingreiniger, waarmee dit klusje net iets makkelijker gaat. Als de ketting helemaal schoon is, smeer je hem in met speciale kettingolie. Reinig de ketting niet te vaak, doe dit hoogstens één à twee keer per jaar.

Remmen controleren

Controleer regelmatig of de remmen nog goed staan afgesteld. Op een glad wegdek is het belangrijk dat je op tijd stil staat. Doe dit door een stukje te fietsen en hard in de remmen te knijpen. Als je niet meteen stilstaat, staan je remmen niet goed afgesteld.

Remblokje afstellen

Controleer bij een V-brake altijd of de remblokjes nog recht op de velgen staan en of de remblokjes zijn versleten. Draai de bevestigingsbout van het remblokje los, zodat de blokjes kunnen bewegen. Stel ze nu zo af, zodat ze weer recht op de velgrand staan en draai het boutje weer vast. Knijp ter controle de rem in, zodat je kunt zien of ze goed rechtstaan.

Remkabels afstellen

Wanneer het inknijpen van de rem te stroef of te soepel gaat, moet je de remkabels opnieuw afstellen. Draai de borgmoer van de rem los. Knijp de handrem tot de helft in en draai de stelbout los tot het wiel blokkeert. Laat daarna de rem los en check of het wiel nu vrij draait. Draai de borgmoer daarna weer vast. Als dit niet heeft geholpen, draai dan de borgmoer en stelbout los. Draai daarna de moer van de rem bij het wiel los en druk de blokjes tegen de velg. Span nu de binnenkabel, zodat de blokjes tegen de velg blijven. Draai de moer weer vast en check of het wiel blokkeert als je de rem inknijpt. Laat de rem daarna weer los en controleer of het wiel vrij loopt. Draai vervolgens de borgmoer weer vast. In deze montagehandleiding lees je vanaf pagina 7 meer over het afstellen van de remmen.

De banden

Controleer regelmatig de bandenspanning en het profiel van de banden. Pomp de banden in de winter niet te hard op, hierdoor heb je meer grip op een gladde weg. Of kies voor speciale winterbanden met extra profiel.

Verlichting

Tot slot is het belangrijk om de verlichting regelmatig te controleren. In de wintermaanden is het al vroeg donker, dus goede verlichting is essentieel. Controleer of de batterijen nog werken en of eventuele kabels niet zijn versleten.

Onderhoud accu elektrische fiets

De accu van de elektrische fiets is een gevoelig onderdeel, daarom moet je deze in de winter goed onderhouden. Laad de accu binnen op in een ruimte op kamertempratuur. Een ION accu kun je het beste aan de lader laten liggen als je deze niet gebruikt. Alle andere accusoorten moet je loskoppelen na het opladen. Als je de fiets langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk om de accu minimaal eens per maand op te laden. Berg hem daarnaast ook nooit leeg op om diepontlading te voorkomen. Houd er daarnaast rekening mee dat de actieradius van de accu afneemt in de kou. Je kunt dus minder kilometers fietsen in de winter met een volgeladen accu.

Je fiets winterklaar maken verhoogt het fietscomfort in de winter en verlengt de levensduur van de fiets. Met deze handige tips ga je goed voorbereid op pad en voorkom je valpartijen en ongelukken.

Prijzen zijn inclusief BTW en exclusief eventuele verzendkosten.
© 2008 - 2024 Giga-Bikes.nl - Giga-Bikes is onderdeel van THOM SALES B.V.
Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm